arnhem-mode-biennale
Afgelopen zaterdag was het eindelijk zover de Shape Show van de Arnhem Mode Biënnale. Orson + Bodil, Mareunrols en Manish Arora brachten drie aparte collecties samen in één catwalk show in de zaal van de Eusebiuskerk in hartje Arnhem. Samen met twee modebewuste heren stond ik al driekwartier voor aanvang te wachten bij de ingang om frontrow plaatsen te scoren. Ondanks dat ik wist dat die plaatsen gereserveerd zijn voor genodigden, probeer ik het toch altijd.

Na een uur konden we pas binnentreden in een rechthoekige, donkere zaal die snel volstroomde met nieuwsgierige, modebewuste mensen. Toen het licht even later uitging, was de spanning goed te voelen. De eerste modellen van Orson + Bodil kwamen de catwalk op.

De ontwerpen van het Nederlandse label Orson + Bodil waren gericht op levendigheid. De modellen kwamen tot leven door de stoffen die zich samen vormden tot wat men kleding noemt. De verfijnde afwerking van de ontwerpen was zelfs voor een simpele toeschouwer te zien. De looppassen van de modellen maakten elk silhouet en de vallingen van de stof goed zichtbaar. De creaties waren rechthoekig gesneden, waardoor het thema ‘SHAPE’ tot zijn recht kwam.

De ontwerpers Marite Mastina en Rolands Peterkops vormen samen het merk Mareunrols uit Riga. De show van het tweetalcollectie met het thema ‘Private Detective’ bestond onder andere uit prachtige trenchcoats geshowed door modellen die in grote zwarte pruiken verstopt waren, wat zorgde voor een extra mysterieus effect.

De uitspraak: ‘De beste bewaren we voor het laatst’ komt hier goed tot zijn recht. De Indiase ontwerper Manish Arora heeft zijn najaarscollectie 2010 gebaseerd op surrealistische vormen geïnspireerd door wildernis, regenwouden en jungles van India. Allerlei soorten dieren kwamen voorbij: van papagaaien tot krokodillen. Een prachtstuk was de glitterige eland die tot leven kwam. De ontwerper heeft een eigen betekenis gegeven aan de bewondering voor de Indiase cultuur, met name de Hindoeïstische iconografie en de natuurlijke wereld van Indiase stoffen.

Add Your Comment