De haute couture show van Chanel tijdens de Haute Couture Week in Parijs was prachtig, maar ook verrassend. Het modehuis gebruikte namelijk geen zwarte en donkerblauwe creaties en dat is op zijn zachts gezegd uniek in de collectie van Chanel.

Tijdens de haute couture show van Chanel was er geen enkele little black dress op de catwalk te zien. Dit is absoluut een unicum voor het modehuis. Want sinds Coco Chanel de LDB, zo’n 90 jaar geleden, uitvond is de jurk altijd onderdeel geweest van de Chanel collectie.

Maar wat zagen we dan wel voorbij komen op de catwalk? Karl Lagerfeld zelf noemde het een neon baroque collectie. Waarmee hij verwees naar de gele, roze, limoen, champagne en roomkleurige creaties uit de collectie. “Op een dag rond 5 uur ’s ochtends zag ik een elektronische flits in mijn hoofd. Ik zag zilver en pastels en toen wist ik het! Ditmaal geen zwart of blauw, maar pastels.”

En hoewel Chanel een beetje afstapte van haar roots was de haute couture collectie er niet minder om! Het traditionele Chanel pakje met a-lijn rokje werd vervangen door shorts en broekrokken. Pastelkleurige cocktailjurken waren versierd met zilverkleurige accenten en de satijnen en tule avondjurken waren bezet met parels of zilveren lovertjes.


Maar dat Karl Lagerfeld couture verstaat als geen ander, liet hij zien met een jurk en een jas die gemaakt waren van 13.000 satijnen roosjes en met de Chanel trouwjurk. Aan de creatie werd 1.300 uur gewerkt, alleen al de 200 meter lange sleep, van zijde en tule, nam 800 uur in beslag.

Opvallend detail bij de Chanel haute couture show waren de kapsels van de modellen. Het haar was opgestoken in een soort hart met daarop een stik en gekleurde plukjes in de pony. Ook niet geheel onopgemerkt bleven de zilverkleurige laarsjes waarop parels verwerkt waren en de zilverkleurige handshoentjes die de modellen droegen.

Kortom Karl Lagerfeld zette een prachtige couture collectie neer voor Chanel, waarbij romantiek en vooruitstrevende techniek hand in hand gingen. Maar noem de show absoluut niet futuristisch! Iemand die Karl’s collectie namelijk zo bestempelde, werd gelijk door de Kaiser met de grond gelijk gemaakt.

Add Your Comment