Jeans is het populairste kledingstuk ter wereld! Denim is dan ook niet meer weg te denken uit het straatbeeld en is op alle mogelijke manieren te combineren.

Het woord denim is een verbastering van ‘Serge de Nîmes’, een stevige stof, die voor het eerst in Nîmes werd vervaardigd door de familie André om hun veehouders aan te kleden. De naam werd al vrij snel afgekort tot denim en zo gebruiken we het nu nog. Het woord jeans is een afkomstig van de Franse naam voor Genua: Gênes. Daar werden de eerste denim broeken gemaakt en kregen ze een indigoblauw bad.

Geschiedenis van denim

De komst van denim jeans hebben we te danken aan 2 Amerikaanse pioniers. De eerste was een kleermaker uit Nevada, Jacob Davis. Hij had een manier gevonden om broeken op cruciale plekken te verstevigen met nagels waardoor ze onverwoestbaar werden. Omdat hij geen geld had om zijn uitvinding te patenteren, riep hij de hulp in van Levi Strauss.

De jeans van Levi’s werden al snel bijzonder populair bij arbeiders en dan vooral de denim variant. Denim kon krimpen, waardoor het zich naar je lichaam kon vormen. Bovendien sleet het mooi, zodat elke jeans het unieke verhaal van de drager vertelde.

Trends in denim

Voor de jaren 50 werd denim vooral gedragen in het ruige westen van Amerika. Daarna ging Hollywood ermee aan de haal. Het werd de outfit voor bad boys als James Dean en Marlon Brando. In de jaren 60 werd het gedragen door studenten, als teken van solidariteit met de arbeiders. Waarna denim langzaam doordrong tot alle lagen van de bevolking.

Inmiddels is de jeans gemeengoed in het straatbeeld. Een wereld zonder denim valt niet meer voor te stellen. Het is immers sterk, zowel nieuw als versleten ziet het er mooi uit en je kunt er alle kanten mee op. Zo kun je kiezen voor verschillende wassingen met hele uiteenlopende resultaten. Denk bijvoorbeeld aan de snow-washed, denim met witte slijtageplekken, maar ook aan de gecoate jeans met een glanzend laagje, crashed en destroyed denim.

Denimweek op wehkamp.nl

Op wehkamp.nl vind je de grootste online denim collectie van Nederland. Deze hele week staat de webshop in het teken van denim. Slimfit of bootcut, skinny of straight, stone-washed of snow-washed, baby blue of crashed denim, coated of coloured denim. Alle belangrijke trends, wassingen en vormen passeren de revue.

Kortom, voor elke denimlook… eerst wehkamp.nl.

Wehkamp

Add Your Comment