Met alle drukte rondom de Amsterdam Fashion Week vergeten we bijna dat het Film Festival Rotterdam 2011 ook is begonnen! Wat zonde is, want ook hier vind je de nodige dosis mode in de vorm van modefilms.

Het Film Festival Rotterdam 2011 vindt plaats van 26 januari tot en met 6 februari. Tijdens deze dagen worden maar liefst 49 modefilms en documentaires vertoond. Wat niet vreemd is want mode en films zijn in de loop de jaren onlosmakend met elkaar verbondenen. Hieronder staan een aantal modefilms van de veertigste editie van het Film Festival Rotterdam die je absoluut niet mag missen!

Missoni

Het Italiaanse modehuis Missoni wist experimenteel cultfilmer Kenneth Anger voor een campagne te strikken. Het resultaat is een korte film die je mee terug neemt naar de jaren 60 en waarin de psychedelische signatuur van Anger duidelijk naar voren komt.

To Lee, with love, Nick

Deze film is een eerbetoon aan modeontwerper Alexander McQueen die in februari 2010 is overleden. Na deze schokkende gebeurtenis besloot vriend en filmmaker Nick Knight de ontwerpen en creativiteit van McQueen te eren in een film.

Hedi Who…

In deze documentaire is te zien hoe Kris Van Assche de ontwerper van Dior Homme naar een naderende catwalkshow toeleeft. De ontwerper spreekt openlijk over zijn lastige start bij Dior Homme, hoe hij de lijn nog succesvoller wist te maken en over zijn werk van nu.

Raf’s Army

Modemerk Raf Simons viert zijn 15 jarige bestaan. Wegens deze speciale gelegenheid besloot het magazine Dazed & Confused een shoot van Raf Simons ontwerpen te plaatsen. Filmmaker Pierre Debusschere was hierbij aanwezig en maakte vervolgens een film over de shoot.

First Spring

Speciaal voor Prada filmde Yang Fudong de straten van Sjanghai in de jaren 30. Hij liet zich leidde door het Chinese gezegde A good year is determined by its spring, wat resulteerde in een mooie film waarin de mannenmode van Prada goed naar voren komt.

Maison Martin Margiela

Van 1993 tot en met 2011 filmde het Franse modehuis Maison Martin Margiela haar dames en heren catwalkshows. Tijdens het Film Festival Rotterdam 2011 worden 10 korte documentaires over deze catwalkshows getoond.

Expositie

Naast modefilms kun je in Rotterdam ook genieten van een mode-expositie. In galerie Roodkapje is te zien hoe het ontwerpproces van een collectie tot stand komt. Zo zijn er story en moodboards te bewonderen  en verschillende ontwerpers geven hun inspiratiebronnen vrij. Verder kun je hier ook een aantal films bekijken en luisteren naar lezingen over de relatie tussen mode en beeld.

De hele lijst met modefilms die vertoond worden op het Film Festival Rotterdam 2011 vind je hier.

Add Your Comment