Vintage kleding is momenteel niet meer uit het modebeeld weg te denken, maar waar komt deze trend eigenlijk vandaan? Sinds wanneer wordt gedragen kleding gewaardeerd? En wat is de geschiedenis achter vintage kleding?

Vroeger was het nog een taboe om in gedrag kleding te lopen, maar tegenwoordig is het populairder dan ooit. We hebben het dan niet over retro kleding, maar over vintage items. Onder vintage verstaan wij hoogwaardige kleding dat gemaakt is tussen de jaren 20 en 70, maar nog in perfecte staat verkeerd. Zo heeft niet alleen elk vintage kledingstuk een verhaal, maar schuilt er ook een hele geschiedenis achter de opkomst van vintage kleding.

Hippies

Het is niet voor het eerst dat gedragen kleding in is. In de jaren 60 was het namelijk al populair om oude kleding met nieuwe items te combineren. Gehaakte schoudertassen, bloemetjesjurken, omablouses, ruches en ouderwetse patronen werden gedragen bij kreukellaarzen en maillots, die toen erg hip waren. Deze trend werd voornamelijk gecreëerd en gevolgd door de hippies.

Vintagewinkels

In 1971 lanceerde de Franse designer Yves Saint Laurent een kledinglijn, dat geïnspireerd was door de vintage kledingstijl. Het werd ‘vlooienmarktmode’ genoemd. In de jaren 70 was deze stijl zo populair, dat er verschillende vintagewinkels werden geopend. Ook in Nederland kwamen de vintagewinkels op gang. In de jaren 70 opende diverse vintagewinkels de deuren in de Negen Straatjes van Amsterdam. Sindsdien zijn deze winkels niet meer weg te denken uit de Negen Straatjes.

Hollywood

In 1992 nam Julia Roberts een Oscar in ontvangst, terwijl ze een vintage Valentino jurk droeg. Daarna hebben ook Sienna Miller, Reese Witherspoon en Renée Zellweger zich laten verleiden tot vintage kleding. Deze gebeurtenis heeft veel invloed gehad op de populariteit van gedragen kleding. Het was geen taboe meer, want rijke stijliconen liepen overigens ook in kleding dat niet nieuw was.

Populair in Nederland

De trend is al een aantal jaar geleden overgewaaid naar Nederland. Er waren al vintagewinkels en er liepen mensen in vintage kleding, maar nu is het pas echt populair onder de massa. “De trend van vintagekleding is nu echt op zijn hoogtepunt. Het is ongeveer 2 jaar geleden echt populair geworden en het is nu ontzettend trendy,” vertelt Sjoerd van vintagewinkel Zipper.

Namaak vintage

Momenteel is het zo populair, dat veel winkelketens, modehuizen en designers vintage kleding proberen na te bootsen. “In principe laat elke ontwerper zich inspireren door de vintagestijl,” zegt Sjoerd. Kijk ook maar eens naar mainstream winkels zoals Monki, Topshop en New Look. Sommige items zijn duidelijk geïnspireerd op de hippe vintage stijl. Ideaal voor dames die de stijl mooi vinden, maar toch liever niet in tweedehands kleding lopen. Je moet tegenwoordig wel goed opletten dat je op de markt wel echte vintage aanschaft! In veel gevallen is het namelijk gewoon nieuw of tweedehands.

Add Your Comment