Haarmode economie

Vergeet alle theorieën die de economische voor- of tegenspoed verklaren. De allernieuwste indicator voor de economische stand is de lengte van kapsels van vrouwen. Uit onderzoek van de Japanse economische krant Nikkei blijkt dat vrouwelijke haarmode een perfecte indicatie geeft van de economie. Als korte kapsels het straatbeeld bepalen, dan is dat een teken van recessie, terwijl in tijden van economische voorspoed juist lange lokken in de mode zijn.

Journalist Kosuke Iwano, die het onderzoek voor de Nikkei uitvoerde, maakte gebruik van de kapseldatabase van KAO, een Japanse fabrikant van consumentenmiddelen. KAO doet al sinds 1987 jaarlijks onderzoek naar kapsels van jonge vrouwen. Volgens de journalist blijkt uit deze gegevens de relatie tussen haarmode en economie. Zo ontdekte hij dat in 1990 zo’n 60 procent van de vrouwen hun haar lang of halflang droegen. In 1997, toen de Japanse economie werd getergd door stagflatie, domineerde kort haar. Na de economische tegenspoed van de jaren negentig gaat het nu weer beter in Japan en overheerst lang haar weer het straatbeeld.

Een mogelijke verklaringen voor de samenhang tussen korte kapsels en economische tegenslag is dat een korte kapsels minder duur zijn in onderhoud. Maar critici wuiven die theorie weg, een korte coupe is volgens hen juist duurder omdat je vaker naar de kapper moet.

Add Your Comment