In het Centraal Museum in Utrecht opent de tentoonstelling Het Nieuwe Ambacht van Iris van Herpen en haar inspiratie. In de expositie zijn zowel werken van Iris Herpen te zien als samenwerkingen die ze met andere kunstenaars is aangegaan.

De haute couture stukken van Iris van Herpen worden in de tentoonstelling gecombineerd met kunst van de 17e tot en met de 19e eeuw. Hoewel de kleding van Iris er erg futuristisch uitziet komt er altijd ontzettend veel handwerk bij kijken. Dit is ook de reden voor de titel Het Nieuwe Ambacht en de combinatie met eeuwenoude ambacht. Iris haalt veel inspiratie uit andere disciplines dan mode, daarom zijn er ook werken uit samenwerkingen te zien.

Kostuums voor dans en opera

 
Ik mocht alvast een kijkje nemen bij deze tentoonstelling die morgen officieel opent. In de eerste ruimte zijn stukken uit een samenwerking tussen Iris van Herpen en choreografe Nanine Linning tentoongesteld. Op de achtergrond zijn beelden van de dansvoorstelling met deze kleding te zien en klinkt bijpassende muziek.

Verderop wordt een jurk uit de Escapism collectie gecombineerd met stukken in de kwabstijl uit de renaissance. Er staat één pop zonder kleding, die zal een jurk uit de nieuwe collectie aankrijgen. Daarachter zien we de pruiken en een zijden jurk die Iris van Herpen voor de opera Madame Butterfly heeft gemaakt met stoffen behang uit de 17e eeuw. Ook is er een printer die 3D objecten kan printen aanwezig, dit is een techniek die Iris gebruikte voor een aantal stukken uit de Escapism collectie.

Bart Hess, Stephen Jones en Irene Bussemaker

 
In de laatste ruimte waar de couturestukken zelf worden getoond worden combinaties gemaakt met behang van goudleer, een 17e eeuwse kast ingelegd met ivoor en porselein. In dezelfde ruimte hangt ook een stuk van kunstenaar Bart Hess met wie Iris in 2009 heeft gewerkt, een vacht gemaakt van spijkertjes. Aan de rechterkant van de zaal zien hoeden van Stephen Jones en Irene Bussemaker, onder andere hoeden die zijn ontstaan vanwege een samenwerking met Iris. Boven zijn foto’s te zien die speciaal voor de tentoonstelling zijn gemaakt en kun je een video interview met Iris van Herpen in haar atelier bekijken.

Ik vond de Iris van Herpen tentoonstelling er ondanks dat deze nog niet helemaal klaar was fantastisch uitzien. De combinatie tussen de hedendaagse stukken van de ontwerpster en ambacht van eeuwen geleden was een hele goede keus.

Entreekaarten

Het Nieuwe Ambacht Iris van Herpen en haar inspiratie is van 29 juni tot 9 oktober te bezoeken in het Centraal Museum in Utrecht. De entree kost €9 voor volwassenen, jongeren en studenten mogen voor €4 naar binnen. Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 11:00 tot 17:00 uur.

Foto’s via Kalle Kuikkaniemi, Duy Quoc Vo, Bart Hess, Michiel Zoeter en Irene Bussemaker

Add Your Comment