Graatmagere modellen in campagnes zijn al een tijd een heikel punt. Israël heeft nu het gebruik van te magere modellen in advertenties verboden.

Om eetstoornissen te bestrijden heeft Israël maandag een nieuwe wet ingevoerd die het gebruik van te magere modellen in advertenties verbiedt. Modellen met een BMI lager dan 18,5 mogen niet meer gebruikt worden in campagnes. Daarnaast moet er voortaan ook bij een reclame aangegeven worden wanneer foto’s zijn bewerkt om het model er zo slanker uit te laten zien.

Eetstoornissen

Het is voor het eerst dat een regering door middel van wetgeving zich verzet tegen het schoonheidsideaal van de modewereld, wat volgens vele leidt tot eetstoornissen. Israël hoopt met deze nieuwe wet jonge vrouwen ervan te overtuigen dat een slank figuur een limiet heeft. Daarnaast willen zij de modellenindustrie er ook op wijzen dat leven belangrijker is dan geld.

Zelf ben ik geen voorstander van graatmagere modellen in advertenties, maar toch vraag ik me af of deze wetgeving de juiste insteek is. Een minimum stellen aan het gewicht van de modellen is misschien een stap in de juiste richting, maar daarnaast zou er ook meer gekeken moeten worden naar hun gezondheid.

Add Your Comment