Louis Vuitton heeft de Deense kunstenares Nadia Plesner aangeklaagd. Plesner verwerkte op een schilderij een tas die lijkt op een exemplaar van Louis Vuitton en daarom eist het merk een bedrag van €5.000 per dag dat het schilderij te zien is.

De Deense kunstenares Nadia Plesner is door Louis Vuitton voor de rechter gedaagd. De inzet is een schilderij dat Plesners creëerde om aandacht te vragen voor de problematiek in de Soedanese provincie Darfur. Op het kunstwerk genaamd Darfurnica is volgens Louis Vuitton aan de arm van een zwart jongetje een tas te zien die sterk lijkt op Audra tas van het merk.

Louis Vuitton ziet de door Plesner geschilderde tas als inbreuk op het merkrecht en besloot om een rechtszaak tegen de kunstenares aan te spannen. De rechtbank in Den Haag gaf Louis Vuitton onlangs gelijk en oordeelde dat Plesner €5.000 euro per dag moet betalen aan het merk zolang het kunstwerk te zien is. Omdat het schilderij al sinds eind januari tentoongesteld wordt is het bedrag inmiddels opgelopen tot €205.000.

Rechtszaak om T-shirts

Dit is overigens niet de eerste keer dat Plesner en Louis Vuitton in een geschil verwikkeld zijn. Plesner ontwikkelde eerder een T-shirt met daarop hetzelfde jongetje met tas en chihuahua. Maar in 2008 werd zij gedwongen om de verkoop van het T-shirt te stoppen.

Louis Vuitton klaagde Plesner, die de opbrengst van de shirts doneerde aan Darfur, aan omdat zij de verkoop van de T-shirt zagen als commercieel. Op advies van een advocaat begon Plesner vervolgens aan het Darfurnica schilderij omdat dit wettelijk gezien geen commercieel product is. Toch daagde Louis Vuitton haar ook voor dit initiatief voor de rechter.

Foto’s via dn.se

Add Your Comment