Marc Jacobs ligt zwaar onder vuur. De ontwerper zou namelijk de modellen die meelopen in zijn show niet betalen.

Het leven van een model lijkt soms heel glamorous. Toch kleven er ook genoeg nadelen aan. Volgens de website Jezebel betaalt Marc Jacobs bijvoorbeeld zijn modellen niet. In plaats daarvan geeft hij ze alleen wat kleding, schoenen of andere accessoires mee.

Daarnaast gebruikt Marc Jacobs ook regelmatig een minderjarig model en laat ze tot middernacht werken. Dit wordt door het Council of Fashion Designers of America, waar Jacobs in de raad van bestuur zit, ten strengste afgeraden.

Minderjarige modellen

Zo liet de ontwerper onlangs een 14-jarige meelopen in zijn show. Ook liet hij de 17-jarige Hailey Hasbrook meerder nachten tot vroeg in de ochtend doorwerken. Het model werd voor de doorpas niet betaald, maar kreeg een jurk en een paar schoenen.

Marc Jacobs, die zelf miljoenen per jaar verdiend, vindt het de normaalste zaak van de wereld om zijn modellen met kleding te betalen. “Modellen worden betaald in ruilhandel. Als ze niet met ons willen werken, dan hoeven ze dat ook niet te doen,” twitterde de ontwerper.

Natuurlijk heeft elk model de mogelijkheid om het werk te weigeren als zij hiervoor niet betaald wordt. Maar toch staan ze enorm onder druk om dit soort voorwarden te accepteren, anders is de kans groot dat ze helemaal niet meer geboekt worden. In Frankrijk moet Marc Jacobs zijn modellen voor de Louis Vuitton show overigens wel betalen, omdat dit wettelijk verplicht is.

Foto via Fzengine

Add Your Comment