De laatste tijd hoor je in modeland steeds vaker de naam Lanvin voorbijkomen. Omdat vele niet bekend zijn met dit modehuis vind je hier een stukje Lanvin geschiedenis.

Lanvin is het oudste Franse modehuis dat vandaag de dag nog actief is en werd in 1889 door Jeanne Lanvin opgericht. Jeanne (1867) kwam uit een arm gezin en had 10 jongere broers en zussen. Op 13-jarige leeftijd begon ze te werken in de hoedenwinkel van Madame Felix in Parijs. Hierna vertrok ze naar Barcelona en kwam vervolgens terug naar Parijs, waar het grote avontuur begon en zij het succesvolle modehuis Lanvin oprichtte.

1885
Jeanne Lanvin opent haar eerste eigen modewinkel aan de Rue du Faubourg Saint-Honoré in Parijs.

1889
Enkele jaren later werd het modehuis Lanvin geboren. In 1889 opende Jeanne aan de Rue Boissy d’Anglais haar eerste boetiek waar zij haar eigen collectie verkocht.

1909
Jeanne Lanvin stond in het begin van haar carrière vooral bekend om haar hoeden en kinderkleding. Maar in 1909 breidt de getalenteerde ontwerpster uit met een volledige damescollectie. In hetzelfde jaar treedt modehuis Lanvin toe tot de Chambre Syndicale de la Haute Couture en behoort hierdoor tot het selecte gezelschap van de haute couture.

1924
In 1924 stapt Lanvin de parfummarkt in. Eén jaar later lanceert het modehuis haar eerste parfum genaamd My Sin. Rond ongeveer dezelfde tijd komt het merk in samenwerking met ontwerper Armand Albert Rateau met een eigen interieurcollectie, Lanvin Décorations.

1926
Lanvin breidt haar modehuis uit met een mannencollectie.

1927
Jeanne Lanvin creëert de wereldberoemde geur Arpège, die nu nog steeds verkocht wordt, ter gelegenheid van haar dochters 30ste verjaardag.

1946
Op 6 juli 1946 overlijdt ontwerpster Jeanne Lanvin op 79-jarige leeftijd. Haar dochter Marie-Blanche de Polignac neemt de leiding van het modehuis over.

1950
Na het overlijden van Marie-Blanche wordt de Spaanse Antonio Canovas del Castillo aangesteld als hoofdontwerper van Lanvin.  Enkele jaren later wordt het ontwerpteam uitgebreid met de jonge en talentvolle Oscar de la Renta.

1963
Modeontwerper Jules-François Crahay komt aan het hoofd van het modehuis te staan. Crahay is voornamelijk geïnteresseerd in haute couture waardoor Lanvin stopt met het maken van een herencollectie.

1972
Ontwerper Christian Benais lanceert de Lanvin herencollectie opnieuw.

1985
Maryll Lanvin, de vrouw van Bernard Lanvin, neemt de plaats van hoofdcouture over.

1992
Dominique Morlotti neemt de leiding over alle collecties van Lanvin. De ontwerper houdt zich alleen bezig met prêt-à-porter, waardoor Lanvin haar titel als haute couture modehuis verliest.

2002
De relatief onderkende Israëlische ontwerper Alber Elbaz wordt aangesteld als hoofdontwerper van Lanvin. Elbaz slaagt erin het ietwat ingedutte modehuis nieuw leven in te blazen.

2006
De Lanvin ballerina’s worden een groot succes. De schoenen worden gezien aan de voeten van onder andere Cameron Diaz en Kate Moss.

2010
Lanvin gaat een gastdesigner samenwerking aan met H&M. Alber Elbaz ontwerpt een collectie voor de modeketen waar de typische Lanvin elementen, zoals asymmetrische neklijnen, ruches en vrouwelijke silhouetten, in zijn verwerkt.

Add Your Comment