Kleding uit een tweedehandswinkel, je bent er gek op of je vindt het verschrikkelijk. Maar waar moet je nu op letten bij het kopen van vintage kleding?

Eerder kon je op Modeblog al lezen waaraan je vintage kleding kunt herkennen. Maar ook wanneer je gewoon op zoek bent naar tweedehands koopjes, zijn er valkuilen. Waar moet je nu op letten, bij het kopen van vintage of tweedehands kleding?

Maat

Laat je bij het zoeken naar leuke kleding niet afleiden door de maat die in het kledingstuk staat. De maten van vroeger zijn heel anders dan die van nu. Kijk liever naar de lengte en de vorm van dat leuke jurkje, zo zie je veel beter of het je zal passen of niet. Natuurlijk kun je kleding ook passen, dit is gewoon een tip om dat leuke rokje niet terug te hangen omdat het label maat 34 zegt.

Vies

Let bij het shoppen goed op vlekken in de kleding. Wanneer er een vlek zit in oude kleding, is de kans heel groot dat deze er niet meer uit gaat. De vlek zit er vaak al heel lang in, bovendien kunnen veel oude stoffen niet tegen een agressief schoonmaakmiddel. Laat deze kleding dus lekker hangen. Let ook goed op de geur van de kleding. Veel oude kleding heeft in de mottenballen gehangen. De geur van mottenballen kan heel sterk blijven hangen in de stof, maar dit is geen groot probleem. Na een wasbeurt of een handwas met extra azijn is de geur wel weg te krijgen.

Kapot

Oude kleding is vaak kwetsbaar. Door te passen kom je het snelste achter gaten, missende knopen en andere gebreken. Op de plaatsen waar de kleding op het hangertje heeft gehangen, kan ook sneller een slijtplek zijn ontstaan. Knopen kun je vervangen, maar aan grote gaten of slijtplekken valt vaak niet zoveel meer te doen. Probeer bij laarzen en schoenen bovendien altijd of de hak wel goed vast zit.

Praat

Praat met degene die in de winkel staat. Diegene kan je vaak veel meer vertellen over de kleding die je koopt, maar hij of zij heeft ook informatie over de voorraad kleding. Vraag wanneer er weer nieuwe kleding wordt uitgepakt, zodat je straks de eerste keus hebt. Er is ook een grote kans dat de medewerker nog meer winkeltjes of marktkramen weet waar je mooie stukken kunt scoren.

Add Your Comment