Steeds meer dames struinen vintagewinkels af om unieke items te vinden. Het is erg populair onder modemeisjes en celebrities. Maar wat houdt vintage kleding precies in? Sinds wanneer wordt gedragen kleding gewaardeerd? En wat is het verschil tussen vintage items en tweedehands kleding?

Vroeger liepen mensen die het niet zo breed hadden nog met gedragen kleding, maar tegenwoordig is het een ware fashion statement. We hebben het hier echter niet over tweedehands kleding, maar over vintage items. Eigenlijk gewoon tweedehands, maar dan net wat chiquer, unieker en duurder. Maar wat is nou het exacte verschil? En waarom is vintage kleding zo ontzettend populair?

Geschiedenis

De vintagetrend hebben wij voornamelijk te danken aan Hollywood. Sinds actrices tijdens de Oscars met een vintage jurken op de rode loper verschenen, is het geaccepteerd. Julia Roberts nam in 1992 voor het eerst een Oscar in ontvangst in een vintage Valentino jurk. Daarna werd het langzaam populairder en nu is vintage kleding niet meer weg te denken uit het modebeeld.

Momenteel is de jaren 70 look het populairst. Deze stijl wordt, volgens Sjoerd van de Amsterdamse vintagewinkel Zipper, nu het meest verkocht. Ook legerjasjes, jurkjes en spijkershorts zijn erg in trek onder de dames. De kledingstukken zijn zo populair, dat zelfs grote modeketens de stijl kopiëren en vintage ogende kleding ontwerpen.

Waarom vintage?

Eerlijk gezegd ben ik totaal niet van de tweedehands en vintage kleding, maar ik moet toegeven dat er toch veel voordelen zitten aan het dragen van vintage kleding, namelijk:

 • Merkkleding wordt vaak voor een klein prijsje verkocht
 • Het is uniek en niet iedereen loopt ermee
 • Je kunt er prima een eigen stijl mee creëren
 • Het is een investering want de waarde stijgt
 • De kledingstukken zijn van hoogwaardige kwaliteit
 • Het kledingstuk wordt gewaardeerd vanwege de geschiedenis
 • Het is goed voor het milieu

Verschil vintage kleding en tweedehands


Het woord vintage wordt te pas en onpas gebruikt. Dat oude polkadot jurkje van je moeder, die parelketting van je oma, die look-a-like Chanel tas die je hebt gekocht op de vlooienmarkt en die afgescheurde Levi’s jeans uit een tweedehands winkeltje zie jij als vintage, maar is het niet gewoon tweedehands? Items met een vintagelook worden vaak als vintage verkocht. Maar wat verstaan we onder de definitie vintage kleding?

Vintage staat synoniem aan unieke, moeilijk verkrijgbare mode dat voor de jaren 80 is gemaakt. Het grote verschil tussen tweedehands en vintage is de geschiedenis van het item. Komt het kledingstuk of accessoire uit 1920 tot 1980? Dan is het vintage. Alles wat daarna is gemaakt, noemen we gewoon retro of tweedehans.

Ook zit er wel een klein prijsverschil in retro en vintage. De prijs van vintage kleding kan namelijk behoorlijk oplopen. Vintage kledingstukken kunnen een zacht prijsje hebben, maar men betaalt soms nog flinke bedragen voor design vintage van decennia geleden. Logisch, want het is zeer uniek en er zit echt een geschiedenis achter het item.

Als je gaat winkelen kun je zelf natuurlijk niet goed zien uit werk jaartal een item komt. Daarom lees je hier een aantal tips, over hoe je vintage kleding kunt herkennen:

 • Vintage kledingstukken hebben nooit een label met wasinstructies. Dit kwam namelijk pas in de jaren 60.
 • Ook plastic ritsen kwamen pas in de jaren 60.
 • Vintage kleding uit de jaren 30 en 40 zijn in veel gevallen gemaakt van nylonstoffen.
 • Damesbroeken en jurkjes hadden in de jaren 30 en 40 meestal een rits aan de zijkant.

 

Add Your Comment