Je trekt hem misschien wel het vaakste aan van al je kledingstukken, je winterjas. De temperatuur mag wat mij betreft flink omlaag, want met deze winterjassen voor 2011-2012 blijf je fashionable warm.

Je winterjas bepaald voor een groot deel je outfit als je buiten bent. Bovendien draag je hem vaak, waardoor hij bij veel kledingstijlen moet passen. Reden genoeg dus om je te laten inspireren door deze jassen voor de winter van 2011-2012. Van stoere jacks tot felgekleurde bontjassen en lichte trenchcoats, deze winter kun je bijna alle kanten wel op.

Mannelijk


Deze grote mannelijke jassen geven door hun lengte meteen een chique uitstraling. Een dubbele rij knopen en een omgeslagen kraag zorgen voor een klassieke look. Deze winterjassen kwamen onder andere voorbij op de catwalk van Yves Saint Laurent en Tommy Hilfiger. Je kunt de jas combineren met een nette broek en loafers voor een androgyne look, of kies voor hoge hakken en een clutch om het geheel juist vrouwelijk te maken.

Trenchcoat


De vraag is niet bij welke designers we de trenchcoat zagen, maar juist bij welke niet. In vrijwel elke modeshow voor winter 2011-2012 liep wel een model mee met een trenchcoat. In een opvallende kleur leer, of juist in rustig wit. Burberry heeft uiteraard veel trenchcoats voor deze winter, maar ook bij Valentino, Derek Lam, Marc Jacobs en Chloé zagen we hele mooie. Draag hem vast voor een afgemaakte outfit, of juist open voor een wat nonchalanter effect.

Biker


De stoere bikerjacks zijn ook nog niet uit de trends verdwenen. Zwart en leer blijft een droomcombinatie voor deze korte jasjes, maar ze zijn wel een beetje koud. Gelukkig zien we dan ook veel bikerjasjes met een lekkere voering aan de binnenkant en onderaan de mouwen, zoals bij dit jack van Burberry Brit.

Cape


De cape is nog steeds helemaal in deze winter. Deze van Sonia Rykiel en J. Crew zijn gelukkig wel iets minder beperkend dan de traditionele capes. Je armen steek je namelijk gewoon door twee openingen en ook kan de voorkant open geknoopt worden. Nog steeds geen fan van de cape? Jassen met een A-lijn en wijde mouwen lijken er erg op en deze zien we ook volop dit seizoen.

Sixties


Door de sixties modetrends zien we jassen in allerlei kleuren. De rechte rij knopen in het midden is ook een kenmerk van deze trend, hoewel de jas natuurlijk vaak open gedragen werd. Deze oranje jas van Alberta Ferretti heeft niet alleen een perfecte herfsttint, ook in de winter mag je gezien worden in deze kleur.

Bont


Deze winter kun je het zo bont maken als je zelf wilt. Letterlijk, want we zagen veel bontjassen in de shows voor winter 2011-2012. De meeste bontjassen hadden lange haren en felle kleuren, maar ook dierenprints mogen deze winter. Als je deze winterjassen van Philosophy di Alberta Ferretti en Prada iets te veel van het goede vind, kun je ook kiezen voor een ander accessoire met bont. Met een sjaal van gekleurd bont geef je een leren jasje bijvoorbeeld net wat extra’s.

Ik vind vooral de bikerjasjes en de capes heel erg leuk voor deze winter. Ook de lichte trenchcoats zou ik best aan mijn kapstok willen hangen. Zit jouw perfecte winterjas er niet tussen? Hier vind je nog veel meer mooie winterjassen voor 2011-2012.