Afgelopen maandagavond presenteerde Hans Ubbink zijn nieuwe winter 2012 collectie in de Gashouder in Amsterdam. De ontwerper koos voor eclectische elementen en een klassieke twist.

Met een fruitige cocktail zaten we met z’n allen op zeven ronde rijen houten bankjes in de grote imposante ruimte. Voorafgaand aan de show speelde de band A Silent Express een stevig rock nummertje, uiteraard in Hans Ubbink.

Zoals we van Hans Ubbink gewend zijn kiest hij nooit voor de gebaande paden. Dus geen standaard krijtstreep, maar bijzondere zelf ontwikkelde printdessins, nieuwe silhouetten en een eclectische mix aan materialen. Voortbordurend op klassieke snits voegt Hans Ubbink een eigenwijze twist toe om daarmee de nieuwe ‘new wave tuttigheid’ neer te zetten.

Hans Ubbink collectie

De show was een komen en gaan van afwisselend mannelijke en vrouwelijke modellen. Ook Holland’s Next Top Model winnares Tamara liep mee in de show. Naast de bekende twin-set en combinaties als jasje en rokje en jasje en broek, brengt hij dit seizoen ook het jasje en jurkje als deux-piece. Ook voor mannen zijn er bijzondere varianten op de deux-piece. Shirt met identieke broek, shirt met identiek jasje, maar ook het shirt met smalle stropdas al dan niet gedragen onder een pak in hetzelfde dessin.

De silhouetten variëren van slank tot aansluitend gecombineerd met wijde, oversized styles. Wijde, lange jasjes met double-breasted sluiting refereren naar vroeger, maar hebben door de nieuwe verhoudingen weinig klassieks. Rokken en jurken zijn net onder of net boven de knie. Naast lange, slanke broeken tot op de enkels is de nieuwe lengte voor broeken tot net op, of halverwege de kuit, voor zowel vrouwen als voor de durfals onder de mannen. De knitwear stukken met verschillende, wijde halsvormen geven een winterse sfeer voor, afhankelijk van hoe gedragen, een elegante of juist grungy look.

Zijdeblends, cashmereblends, wolblends, katoenblends, metalen pailletjes, leren details, viscoses en diverse stretchkwaliteiten, uitgevoerd in mat, glans, harig, glad, uni’s, jacquards, ruiten en digitale prints, vormen een eclectisch geheel. De signature fotoprints hebben ditmaal een andere insteek: door bestaande decoratieve vormen te herschikken tot overall dessins zijn eigen, vernieuwende, op art deco geïnspireerde prints ontstaan. Ondanks de rijkdom aan dessins, ontaarden de looks niet in een visueel geweld, maar ogen eerder uitermate rustig omdat voor alle separate kledingstukken hetzelfde dessin of zelfs dezelfde kleurstelling is gebruikt: van prachtige natureltinten tot onmisbaar bruin en zwart, terwijl de finale juist in het teken stond van rijke, elegante kleuren zoals groen, rood en paars.

Verliefd werden we op het gouden pailletten jasje met oranjerode omslag en de combinatie van zeegroen en zeeblauw. Veel driekwart mouwen, rechte lijnen voor de jurkjes en de dunne dames stropdassen. Opvallend grappige details vonden we de 2 verschillende kleuren handschoentjes en uitlopende opgerolde broekspijpen.

Foto’s: Jeroen Snijders

Add Your Comment