Zondagmiddag komen we, de studenten van de  AMFI, aan in ons hotel Istanbul. Het hotel ligt in Taksim Beyoglu district. Allemaal een beetje moe van de reis, maar als een modestudent befaamd gaan we op zoek naar inspiratie. Achter ons ligt de langste winkelstraat Istiklal Caddesi waar we bekende modeketens ontdekken.

Inspiratie vind je vooral in de gure of juist knusse steegjes aan weerszijde van de hoofdstraat. Hier vind je lokale winkeltjes met (te) vriendelijk personeel. Een van mijn favoriete winkeltjes was de vintage winkel By Retro. Naast veel aparte kleding had je er schoenen, kaarten, tassen, accessoires, platen en boekjes. In het kleine knusse winkeltje bevonden zich ook een barretje, kapper en kleermaker. Wat een gezelligheid!

Tijdens ons rondje sightseeing bezoeken we het Topkapi paleis en de Blauwe Moskee. Deze  moskee is minder mooi dan ik had verwacht. Hoewel de architectuur mooi is, vind ik het te toeristisch en het inspireert mij niet zo. De naam “blauwe moskee” is ontstaan vanwege de vele blauwe tegels uit het stadje ?znik.

Vervolgens gaan we naar Kapali Carsi. Een grote Bazaar, waar handelslui hun waren proberen te verkopen. We worden constant aangesproken, mannen proberen met hun charme spullen te verkopen. Afdingen is hier dagelijks aan de orde. Als ‘’Spice girls’’ zoeken wij onze weg door hallen propvol met nep designer tassen en kleding, leer, servies, porselein, pantoffels, sieraden, accessoires en noem het maar op.

Als je in Istanbul bent is een bezoek aan de vontwerper Umut Unal zeker de moeite waard. In de bijzonder ingerichte winkel is zijn collectie te bewonderen en te koop. Prijzen variëren maar sommige stukken zijn zelfs voor de student betaalbaar. Let bij zijn kleding vooral op de goede kwaliteit en bijzondere details.
Een bezoek aan het moderne warenhuis Kanyon laat moderne architectuur in Istanbul zien. In dit warenhuis zitten duurdere modezaken gevestigd. Na het winkelen kun je op de bovenste etage van het Kanyon gezellig een hapje eten bij een van de vele eettentjes zoals bij het bekende Wagamama een trendy noodles bar.

Istanbul is een stad waar Oost en West elkaar ontmoeten. Waar oud en nieuw zichtbaar zijn. Traditie en moderniteit, je vind het allemaal in deze sprookjesachtige omgeving.

Add Your Comment