LVMH kunststichting

Louis Vuitton gaat een kunststichting in Parijs oprichten, las ik op Fashionunited. Het museum, waarin de uitgebreide kunstcollectie van LVMH zal worden uitgestald en waar tijdelijke exposities zullen worden gehouden, is door architect Frank Gehry ontworpen. De locatie voor het grootschalige gebouw is de Jardin d’Acclimatation in de Bois de Boulogne. “Met de Louis Vuitton Stichting voor Creatie wilden we een bijzondere bestemming voor kunst en cultuur in Parijs creëren,” zei LVMH topman Bernard Arnault. De bouw van het museum moet volgend jaar van start gaan en zal naar verwachting in 2009 of 2010 openen. 

De stichting zal minstens twee tentoonstellingen per jaar organiseren, uiteenlopend van de meesterwerken van Picasso tot de jurk die Christian Dior voor de Hertogin van Windsor ontwierp. Yves Carcelle, voorzitter van Louis Vuitton, vertelde over de geschiedenis die het merk deelt met de kunst wereld. In recente jaren heeft het merk veel met kunstenaars samengewerkt aan de collectie en het interieur van de eigen winkels. Takashi Murakami en Stephen Sprouse creëerden tassen voor het merk, terwijl kunstwerken van James Turrell en Olafur Eliasson het interieur van Vuitton boetieks verfraaien.

De kunststichting gaat Louis Vuitton zo’n €100 miljoen kosten. Ik weet nog net zo niet of ik hier op zit te wachten. Want om eerlijk te zijn is de kunst in de LV winkels mij nog nooit echt opgevallen ik let altijd meer op de tassen. Maar misschien kan een tentoonstelling van jurken van Christian Dior best leuk zijn.

Add Your Comment