Om de leiding te nemen in de constant veranderende modestroom, moet je als ontwerper goed weten wat vrouwen willen en wat ze nodig hebben. Miuccia Prada hoopt hier met haar nieuwe collectie, die ze gisteren tijdens de Milaan Fashion Week showde, aan te hebben voldaan.

De Prada collectie winter 2010/2011 is klassiek met een onverwachte draai. Er werd namelijk een sterke nadruk gelegd op de borsten, door de meerdere lagen kanten ruches en puntige bh creaties van wijduitlopende jurken en jassen met smalle taille. Sommige modellen die over de catwalk liepen, beschikten niet over een Bardot-achtige weelderigheid en stonden een beetje voor gek in de kleding. De modellen die een gezondere indruk wekten en door hun natuurlijke rondingen beter in de kleding pasten, zorgden ervoor dat de te dunne modellen niet in het plaatje leken te passen. Prada wil hiermee duidelijk maken dat een lichaam zo plat als een plank, niet mooi is en de kleding zeker niet tot zijn recht laat komen.

De modeshow bestond niet alleen uit de controversie over te dunne modellen, maar liet zoals de ontwerpster beloofd  had Prada’s sterke kanten zien. Geïnspireerd door de jaren 60, inclusief bijenkorf kapsels, bevat de collectie wijduitlopende jurken en rokken, gedetailleerde vesten en jassen met dubbel gelaagde kragen van kabelbreisels en bont. Opvallend waren de jasjes en A-lijn rokken in bruin en zwart lakleer. En alsof Prada ineens werd getroffen door een breigekte, bevatten enkele ontwerpen van de collectie stevig gebreide kabeltruien, rokken en maillots. Maar de zwarte jurken en jassen, versierd met chique borduurwerk brengen de stijl weer terug in de collectie.

Prada wilde met haar collectie normale, maar klassieke kleding ontwerpen. Dit is haar dan ook redelijk gelukt, er zitten geen over de top stukken bij en zijn eigenlijk allemaal draagbaar. Alleen de gebreide ontwerpen vind ik er een beetje te zwaar en plomp uitzien, niet echt flatteus voor het vrouwelijk lichaam. Wat ik zeker kan waarderen is dat Prada gezonde modellen de kleding liet showen en niet het zombieleger jonge modellen van tegenwoordig. Miuccia Prada heeft een grote invloed in de modewereld, dus hopelijk volgen meer ontwerpers haar voorbeeld.

Add Your Comment