Voordat een jurkje, jasje of topje in de rekken van de winkels hangt, gaat hier een heel proces aan vooraf. Helaas wordt kleding niet altijd op een juist manier geproduceerd. Zo meldt de Daily Mail dat dit zelfs vergleken kan worden met slavenarbeid.

Uit een undercover onderzoek in een tweetal Britse kledingfabrieken is naar voren gekomen dat de werknemers worden behandeld als slaven. Dit concludeerde een verslaggever nadat hij 3 maanden lang had gewerkt in de Kiwi Clothing en Sammi Leisurewear fabriek in Leicester, waar kleding voor onder meer C&A, New Look en Jane Norman wordt geproduceerd.

Volgens de onderzoeker krijgen de arbeiders in de kledingfabrieken slechts €2,90 per uur betaald en dat terwijl het minimum uurloon in Engeland ongeveer €6,83 bedraagt. In het contract van de werknemers wordt vaak een hoger uurloon gecommuniceerd om problemen te voorkomen. Maar in de praktijk krijgen de arbeiders veel minder uren uitbetaald dan zij werken.

Zo liet één van de werknemers weten dat ze behandeld worden als slaven en dat ze zo’n 60 uur per week moeten werken. Wanneer een werknemer niet hard genoeg werkt wordt deze direct ontslagen. “Het is net slavernij. Als je als persoon geen rechten hebt dan ben je een slaaf. Als je 60 uur werkt en maar voor 35 uur betaald wordt dan ben je een slaaf,” als dus de werknemer.

Ook wat betreft de veiligheidsvoorschriften nemen de kledingfabrieken het niet zou nou. Zo was de werkplek te vol en hadden de naaimachines geen veiligheidsgrendels. Verder waren de nooduitgangen geblokkeerd en werd de doorgang door dozen bemoeilijkt.

De modeketens die zaken doen met de fabrieken hebben geschokt gereageerd op de bevindingen van de verslaggever. Zij zijn daarom een eigen onderzoek gestart naar het reilen en zeilen binnen de kledingfabrieken.

Foto via Chanel 4

Add Your Comment