ValentinoNa 45 jaar aan het roer te hebben gestaan van zijn eigen luxe modehuis vindt couturier Valentino de tijd rijp om de modewereld gedag te zeggen. Het nieuws dat de Italiaanse couturier een punt achter zijn carrière zet, komt niet geheel als een verrassing. Valentino en zijn businesspartner Giancarlo Giammetti lieten al eerder weten dat ze het huis zouden verlaten als zij daar klaar voor waren.

Of de 75 jarige designer het label verlaat om van zijn welverdiende pensioen te gaan genieten of omdat hij het niet eens is met de nieuwe koers die het merk momenteel vaart is onduidelijk. Wel is het allerminst frappant te noemen dat Valentino vier maanden na de overname van Valentino Fashion Group door het Britse investeringsfonds Permira vertrekt. Om welke reden Valentino ook stopt, ik zal zijn vrouwelijke creaties in ieder geval missen op de catwalk.

Erg moeilijk was het niet voor het luxe huis om een opvolger voor hem te vinden. Een dag na het vertrek van de couturier werd zijn opvolgster al bekend gemaakt, Alessandra Facchinetti. De 35-jarige Italiaanse verdiende eerder haar sporen bij Gucci, waar ze in 2003 de prêt-à-porter van Tom Ford overnam. Na twee jaar stapte ze over naar het sportlabel Moncler.

Valentino zal nog een laatste prêt-à-porter en couturecollectie ontwerpen en er dan mee stoppen. Facchinetti zal vanaf dat moment zowel de couture, als de prêt-à-porter en de tweede lijnen R.E.D. en Roma onder handen nemen. Haar eerste collectie wordt die voor de winter 2008-2009, die zij in maart 2008 zal presenteren. Ik ben zeer benieuwd of het label hetzelfde succes blijft als onder de hoede van Valentino. Want ondanks dat de designer soms een beetje in een andere wereld leefde van te veel make-up en sieraden, waren zijn creaties meestal net sprookjes en dat moet Facchinetti nog maar eens zien te evenaren.

 Foto via Reuters

Add Your Comment