8 weetjes over Manolo Blahnik

Designers door admin modeblog


Ben jij een echte Manolo Blahnik liefhebber? Dan mag je dit artikel zeker niet aan je voorbij laten gaan. Hieronder vind je namelijk 8 interessante weetjes over schoenenontwerper Manolo Blahnik, waarvan een aantal je nog wel eens kunnen verbazen.

Manolo Blahnik is in de modewereld een bekend fenomeen op het gebied van schoenen en zijn ontwerpen doen heel wat vrouwen watertanden. Dit werd dan ook maar al te mooi vertolkt in een aflevering van Sex and the City, waar schoenenliefhebber Carrie Bradshaw tegen een overvaller zei: “Please sir, you can take my Fendi baguette, you can take my ring and my watch, but don’t take my Manolo Blahniks.” De vraag is natuurlijk, wie is de man achter al die prachtige schoentjes? Om je daar een idee van te geven zijn hier een aantal weetjes over Manolo Blahnik en gebeurtenissen die hem hebben gemaakt tot de geliefde schoenenontwerper die hij tot op vandaag de dag nog is.

Van Manuel tot Manolo

Manolo Blahnik’s officiële naam luidt eigenlijk Manuel “Manolo” Blahnik Rodriguez. Onder deze naam werd hij op 28 november 1942 geboren in de Spaanse provincie Santa Cruz de la Palma, gelegen op de Canarische Eilanden.

Zo moeder zo zoon

De moeder van Manolo Blahnik is voor de designer al van jongs af aan een inspiratiebron geweest. Zij maakte zelf ook schoenen, namelijk Catalaanse espadrilles. Dit had zij geleerd van een lokale schoenmaker en de jonge Manolo keek maar al te graag toe hoe zijn moeder deze sandalen vervaardigde. Zo moeder zo zoon, geeft daarmee deels antwoord op de vraag waar hij zijn talent vandaan heeft.

De bananenplantage

Een ander grappig weetje over de bekende schoenendesigner, is dat hij zijn jeugd doorbracht op de bananenplantage van zijn ouders. Wel ging zijn familie vaak op reis naar Madrid en Parijs, waar ze heel wat inkopen deden op modegebied. Zo maakte Manolo Blahnik op jonge leeftijd al een beetje kennis met het wereldje.

Politiek en rechten

In de hoop dat Manolo een groot diplomaat zou worden, stuurden zijn ouders hem eerst naar de University of Geneva om politiek en rechten te studeren. Na een semester had Manolo Blahnik echter al door dat deze studieonderwerpen niets voor hem waren. In 1965 vertrok hij daarom naar Parijs om een kunstopleiding te volgen, waar hij tegelijkertijd de kost verdiende met onder andere het maken van foto’s voor The Sunday Times en het werken als freelance designer.

Mannenschoenen

Hoewel Manolo Blahnik tegenwoordig bekend staat voor het ontwerpen van enkel damesschoenen, heeft hij in de vroegere jaren ’70 ook mannenschoenen ontworpen. Dit deed hij voor een Londense boetiek genaamd Zapata. De designer merkte echter algauw dat dit niet bepaald zijn ding was en volgens hem onderdrukte het ontwerpen van mannenschoenen zijn creatieve proces. Enkele jaren later leende Manolo Blahnik £2.000 om Zapata over te kopen van de eigenaar en zo startte hij in Londen zijn eerste eigen schoenenboetiek.

Diana Vreeland

Toen Manolo Blahnik nog een onbekend ontwerper was, kruiste zijn pad gedurende een trip naar New York met Diana Vreeland die toentertijd werkte als redactrice voor de Amerikaanse Vogue. Hij toonde haar zijn portfolio met schetsen, waarop Diana Vreeland hem als advies gaf om zich alleen nog te focussen op het ontwerpen van schoenen. Een advies waar wij haar tot op vandaag de dag dankbaar voor mogen zijn.

Liefde voor stiletto’s

Iets anders dat heeft bijgedragen aan het succes van de designer, is zijn liefde voor stiletto’s. In de jaren ’70, terwijl de meeste vrouwen rondliepen op plateauzolen, bleef Manolo Blahnik zich richten op het ontwerpen van opvallende stilettohakken. Dit onderscheidde hem van andere ontwerpers en zo heeft hij van de stilettohak een echte klassieker gemaakt.

10.000 paar Manolo’s

Liefhebbers van het schoenenmerk Manolo Blahnik opgepast, want het volgende kan erg jaloersmakend zijn. Het huis van de ontwerper in Engeland, telt namelijk zo’n 10.000 paar Manolo’s die daar allemaal staan opgeslagen. Als dat nou niet iets is om jaloers op te zijn.

Foto via Pinterest