Hij is de opvolger van John Galliano bij Dior, maar wie is Raf Simons nu eigenlijk? Hoog tijd om dat eens uit te zoeken.

Raf Simons is geboren op 12 januari 1968 in Antwerpen. Deze 44-jarige man maakte een carrièreswitch van meubelmaker naar modeontwerper, werd ontdekt door Patrizio Bertelli van Prada, werkte bij Jil Sander en staat nu aan het hoofd van Dior.

Carrièreswitch

In 1991 studeerde hij af in de opleiding industriële vormgeving aan het Hoger Instituut voor Visuele Communicatie in Genk, België. 4 jaar later begon hij met ontwerpen in een andere richting. In 1995 werd hij aangemoedigd door Linda Loppa, hoofd van de mode opleiding aan de Antwerp Royal Academy, en switchte Raf Simons van carrière. Al snel mocht hij een mannenkledinglijn ontwerpen voor Walter van Bierendonck, een Vlaamse ontwerper. Deze kleding was geïnspireerd door punk en rock.

Directeur van de Toegepaste kunst

In 2000 besloot Simons tijdelijk te stoppen met het ontwerpen van kleding en ging hij werken als directeur en docent aan de fashion department of the University of Applied Arts in Wenen. Het ontwerpen begon alleen alweer snel te kriebelen, waardoor hij een jaar later alweer kleding aan het maken was.

Raf by Raf Simons

De kledinglijn Raf by Raf Simons bracht hij in 2005 uit. Patrizio Bertelli van Prada was erg onder de indruk van deze collectie dat Simons gevraagd werd om voor het Prada-concern te gaan werken. Zo kwam Raf bij Jil Sander terecht.  Hier ging hij zich niet alleen op mannenkleding richten, maar ook op ontwerpen voor vrouwen. Om zich volledig op zijn nieuwe baan te kunnen richten stopte hij bij de universiteit in Wenen.

Fred Perry en Eastpak

In 2008 werd Raf naast zijn werk voor Jill Sander gevraagd om tassen te ontwerpen voor Eastpak en een mannencollectie voor Fred Perry. Deze mannenkleding is nu nog steeds te koop.

Van Jil Sander naar Dior

In februari 2012 werd bekend gemaakt dat Raf na 7 jaar stopte met werken bij Jil Sander. De geruchten gingen al langer, maar een paar dagen geleden is dan eindelijk bevestigd dat Raf Simons de opvolger wordt van John Galliano bij Dior. Zijn eerste collectie voor het Franse modehuis is aankomende juli te zien tijdens de Haute Couture Week in Parijs.

Foto’s via Style

Add Your Comment