De eerste Nederlandse Vogue is een feit! De allereerste editie van het magazine is vandaag verkrijgbaar bij de Bijenkorf.

Vanochtend stond ik om 10.00 uur voor de Bijenkorf in Den Haag voor de collector’s edition van de Nederlandse Vogue. Naast mij waren er nog een stuk of 30 vrouwen die de modebijbel maar al te graag wilden hebben. Toen de deuren eenmaal opengingen was het dan eindelijk zover, maar ons geduld werd even op de proef gesteld. Het blad was namelijk in geen velden of wegen te bekennen, maar na ongeveer 10 minuten ongeduldig gewacht te hebben verschenen de medewerkers van de Bijenkorf dan eindelijk met de eerste Vogue Nederland!

De cover

De collector’s edition Nederlandse Vogue zit verpakt in een witte doos met daarop in het zwart de woorden Vogue Nederland. Op de cover staan de Nederlandse modellen Romee Strijd, Ymre Stiekema en Josefien Rodermans. Marije Goedkoop zorgde voor de styling van het drietal een hulde ze in een roze Acne jurk, een kanten blauwe jurk van Valentino en een geel tweed pakje van Chanel. Marc de Groot maakte de foto voor de cover en ik moet zeggen dat die werkelijk prachtig is. Door het gebruik van de kleurrijke kleding en de zilveren elementen, die verwekt zijn in de collector’s edition, valt het blad echt op.

De inhoud

Als je de eerste editie van de Nederlandse Vogue openslaat moet je eerst door zo’n 50 pagina’s advertenties bladeren totdat je echt bij de inhoud komt. Het begint allemaal met een voorwoord van hoofdredactrice Karin Swerink. Zij beschrijft op een mooi manier het moment dat ze nooit meer zal vergeten, de dag waarop ze groenlicht kreeg voor Vogue Nederland. Hierna komen in Vogue Wereldwijd verschillende hoofdredacteuren aan het woord, waaronder Anna Wintour en Emmanuelle Alt, en vertellen zij wat Vogue tot het meest gelezen fashionmagazine maakt.

Het debuut nummer van Vogue Nederland draait om fashion en fun. Daarnaast staat het Nederlandse talent ook centraal in het blad, wat je onder meer terug ziet komen door het gebruik van Nederlandse fotografen en topmodellen.

In het blad wordt aandacht besteed aan de modetrends van dit seizoen, de nieuwste make-up, maar ook culturele dingen komen uitgebreid aanbod. Verder staat er in het blad een lang interview met het wereldberoemde fotografenduo Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin, worden de Nederlandse topmodellen uitgelicht en heeft Fiona Hering haar eigen sectie onder de naam Miss Vogue.

Maar waar het bij Vogue natuurlijk echt om draait zijn de foto’s en die springen werkelijk uit het blad! In de grootste en belangrijkste shoot staat Amsterdam volop in de aandacht. Zo zien we modellen gekleed in kanten jurken, leren jasjes en jurkjes met opvallende prints varen in de grachten, haringhappen en vergezeld door tulpen, fietsen en natuurlijk een draaiorgel.

Eindoordeel

Op de vraag of ik de Nederlandse Vogue zou aanraden zou ik nu volmondig ja zeggen. De eerste editie staat vol met prachtige foto’s en de artikelen lezen prettig weg. Daarnaast vind ik het ook iets bijzonders hebben om de eerste editie van Vogue Nederland in handen te hebben, het is toch een stukje Nederlandse modegeschiedenis. Zelf zou ik een abonnement nemen omdat ik heel benieuwd ben welke koers het blad gaat varen. Als ze zo doorgaan als ze nu doen, dan ben ik ervan overtuigd dat de vorige modebladen het best weleens moeilijk kunnen krijgen.