I Medici
Isabelle de Borchgrave pakt uit met haar nieuwste tentoonstelling in het Brusselse Jubelpark. I Medici stelt ons voor aan de beruchte Italiaanse Medici familie met historische kostuums vervaardigd uit papier.

De papierkunstfee Isabelle de Borchgrave toert al een kleine 20 jaar de wereld rond met creaties van papier en betoverd hiermee haar publiek van Tokyo tot New York. De kostuums van de tentoonstelling I Medici zijn geïnspireerd op de Florentijnse mode die gedragen werd aan het hof van de Medici ten tijde van Lorenzo ‘il magnifico’ (1449 – 1492). De expositie is zowel visueel, als historisch de moeite waard.

Geschiedkundig wekt de Borchgrave het Renaissance Firenze weer tot leven, en de meesterwerken van Botticelli, Bronzino en Gozzoli. Kenmerkend hiervoor is de elegantie die we terugvinden in de kostuums die de taferelen uitbeelden. Hiervoor zijn duizenden stukjes papier gescheurd, gekreukeld, geplakt geweest om plots een jurk te creëren op mensenmaat waar jezelf in wilt kruipen.

Hoewel er nog geen winkels voor papierjurken bestaan, dragen sommigen weleens kleren vervaardigd uit papier. Zo paradeerde koningin Fabiola van België met een papieren mantel en handtasje over de rode loper bij het huwelijk van de Spaanse kroonprins Felipe. Enig nadeel aan papieren kleding is dat het helaas niet waterdicht is, wat in de Lage Landen voor problemen kan zorgen.

I Medici loopt van 20 november 2009 tot 18 april 2010 in het Brusselse Jubelpark.

Add Your Comment