De Italiaanse Vogue heeft toegegeven dat zij schuld heeft aan de toename van anorexia. Nou ja, het blad heeft dit niet zozeer gezegd, maar de hoofdredactrice Franca Sozzani.

Critici roepen al een hele tijd dat de modewereld schuldig is aan de toename van anorexia en boulimia patiënten. Hoewel dit door de modewereld meestal wordt tegengesproken, denkt Franca Sozzani van de Italiaanse Vogue daar toch anders over.

De hoofdredactrice Italiaanse Vogue gaf, samen met onder meer Doutzen Kroes, een speech bij Harvard University waarin zij aangaf dat de modewereld schuldig is aan het dunne schoonheidsideaal. “Volgens verschillende psychiaters heeft de huidige dunne schoonheidsstandaard ervoor gezorgd dat volwassenen slechte eetgewoontes hebben ontwikkeld. En dit is het onderdeel waar mode, samen met modellen, modebladen en alles wat met esthetiek te maken heeft, een belangrijke rol speelt. Wat leidt ons ertoe om vast te stellen dat dun mooi is en dat dunheid het ideaal is dat we moeten volgen?” liet Franca Sozzani weten.

Pro-ana sites en Vogue

Daarnaast sprak Sozzani zich ook negatief uit over zogenaamde pro-ana en pro-mia sites. Volgens haar hebben deze websites evengoed schuld. Daarom is ze met een petitie gestart om dit soort sites te sluiten. Overigens liet Sozzani niets los op de vraag of Vogue nu ook vaker vrouwen met normalere figuren gaat gebruiken, om zo het schoonheidsideaal te veranderen.

Add Your Comment