Kunstenares Nadia Plesner heeft een rechtszaak tegen Louis Vuitton gewonnen. Plesner spande deze rechtszaak aan om zo onder een torenhoge dwangsom uit te komen.

Nadia Plesner werd afgelopen maart aangeklaagd door Louis Vuitton vanwege inbreuk op het merkrecht. Volgens het merk had de Deense kunstenares in haar schilderij Darfurnica een tas verwerkt die lijkt op de Louis Vuitton Audra tas. De rechtbank in Den Haag stelde Louis Vuitton in het gelijk en oordeelde dat Plesner voor elke dag dat het schilderij tentoongesteld werd €5.000 moet betalen. Wat toen neerkwam op een dwangsom van €205.000.

Om onder de torenhoge dwangsom uit te komen besloot Nadia Plesner een rechtszaak tegen Louis Vuitton aan te spannen. En met succes, want de rechtbank in Den Haag gaf Plesner vandaag gelijk. Volgens de rechtbank weegt het belang van Plesner, vrijheid van meningsuiting via haar werk, zwaarder dan het belang van Vuitton, wat neerkomt op bescherming van eigendom. Het gebruik van de tas wordt door de rechtbank beschouwd als functioneel en proportioneel.

Add Your Comment