Hoewel het geen geheim is dat kleding soms onder de meest erbarmelijk omstandigheden wordt geproduceerd, is er wederom schokkend nieuws naar buiten gekomen. Merkkleding zou namelijk vol giftige stoffen zitten.

20 internationale modemerken verkopen kleding waarin gevaarlijke chemicaliën zijn verwerkt. Dit beweert Greenpeace op basis van een onderzoek. Hiervoor werden 141 kledingstukken van grote merken als Tommy Hilfiger, Giorgio Armani, Zara, Levi’s, Mango, H&M, Victoria’s Secret en Esprit onderzocht.

De giftige stoffen worden door de merken onder meer gebruikt om verf te fixeren in textiel. Sommige van deze hormoonverstorende en kankerverwekkende stoffen kunnen volgens Greenpeace niet uit het water worden gefilterd door drinkwaterbedrijven. In landen als China en Bangladesh, waar de kleding wordt geproduceerd, komen de stoffen in het water terecht omdat ze via pijpleidingen in rivieren worden gedumpt. In landen waar de kleding verkocht wordt komen de giftige stoffen bij het wassen in het water.

Zara meest giftige stoffen

De milieuorganisatie beweert dat modeketen Zara de kroon spant als het om giftige stoffen gaat. In kleding van Zara zijn stoffen aangetroffen die de hormoonhuishouding verstoren en kankerverwekkend kunnen zijn. Toch zou het gebruik van deze zogeheten amines wel binnen de normen van de EU blijven, waardoor deze kleding ook in Nederland verkocht is.