Het einde van het jaar wordt vaak aangegrepen om de balans op te maken. Hier vind je daarom nog een keer de belangrijke gebeurtenissen van modejaar 2011 terug.

2011 was het jaar waarin John Galliano ontslagen werd. Waarin de Japanse Fashion Week afgelast werd en Kate Middleton trouwde in een Alexander McQueen bruidsjurk. Wat waren nog meer opvallende gebeurtenissen in modejaar 2011?

John Galliano

Eén van de grootste modegebeurtenissen in 2011 was het ontslag van John Galliano. Hij werd zowel bij Dior als bij zijn eigen label ontslagen, vanwege zijn antisemitische uitspraken. In een Parijse bar werd hij gefilmd terwijl hij dronken joodse bezoekers beledigde. Hij vertelde ze onder andere dat hun grootouders vergast hadden moeten worden. Sinds zijn ontslag op 1 maart is Dior lang op zoek geweest naar een vervanger, een zoektocht die op dit moment waarschijnlijk is geëindigd bij Raf Simons.

Tentoonstelling McQueen

In 2010 was de dood van Alexander McQueen een belangrijke modegebeurtenis, maar ook in 2011 komt de ontwerper in de lijst terug. Ter ere van zijn dood werd er namelijk een tentoonstelling gehouden in het Metropolitan Museum in New York. Deze tentoonstelling was zo’n groot succes dat er een petitie werd gestart om er een reizende expositie

Rechtszaak om de rode zolen

Yves Saint Laurent en Christian Louboutin raakten deze zomer in een rechtszaak verwikkeld om rode schoenzolen. De aanleiding hiervoor was een paar rode pumps van YSL, waarvan de zool dezelfde rode kleur had. Volgens Louboutin kon dit niet en hij sleepte YSL voor de rechter. Rode zolen zijn immers zijn handelsmerk. De rechter bepaalde echter dat een ontwerper niet het alleenrecht op een kleur mag hebben, waardoor de rode pumps van YSL gewoon op de markt mochten.

Lady Gaga

Lady Gaga was in 2010 al mateloos populair, maar in 2011 groeide ze pas echt uit tot een waar stijlicoon. De excentrieke zangeres stond op 36 belangrijke covers van modebladen, waaronder die van Vogue, Elle, Vanity Fair en Harper’s Bazaar. Ook haalden haar verschillende outfits vaak het nieuws, zoals haar torenhoge schoenen van Kobi Levi waarmee ze viel. Ook werden haar schoenen gecensureerd bij American Idol, omdat de hak een doorzichtige penis afbeeldde.

Abercrombie & Fitch

Abercrombie & Fitch haalde in 2011 regelmatig het nieuws met uitdagende campagnes en nieuwe winkels. In Amerika worden filialen gesloten, maar in Europa is het merk juist mateloos populair. Er komt veel discussie los door het personeelsbeleid van de Amerikaanse modeketen. Zo zouden alleen mensen die voldoen aan bepaalde uiterlijke kenmerken mogen werken in de Abercrombie & Fitch winkels.

Japan Fashion Week afgelast

In maart 2011 zou eigenlijk de 12e editie van de Japanse Fashion Week gehouden worden. Een week voor de show werd het noordoosten van Japan getroffen door een zware aardbeving met een tsunami als gevolg. Sommige ontwerpers annuleerden direct hun show, maar de directie besloot uiteindelijk dat de hele Japanse Fashion Week niet door kon gaan. Niet alleen uit respect voor de slachtoffers, maar ook vanwege een tekort aan elektriciteit, maar ook vanwege onveilig transport.

De bruiloft

De bruiloft van het jaar vond plaats in Engeland, waar prins William trouwde met zijn Kate. Kate Middleton droeg tijdens de Koninklijke bruiloft op 29 april een jurk van Sarah Burton. Sarah Burton is de creatief directeur van het modehuis Alexander McQueen, sinds zijn dood in 2010. De witte jurk werd na de bruiloft tentoongesteld in het Buckingham Palace, waar meer dan 350.000 mensen kwamen kijken.