noodkreet label Primark topje
Het mysterie rond het Primark label met daarop een noodkreeft heeft inmiddels een vervolg gekregen. Want er is nog een boodschap gevonden, ditmaal in een topje.

Rebecca Gallagher vond onlangs de noodkreet ‘Gedwongen uitputtende uren te werken’ op het label van haar Primark zomerjurkje. Na haar heeft nu ook een andere vrouw, Rebecca Williams, een boodschap aangetroffen in het topje dat zij kocht bij de Primark in Swansea. In het blauwe polkadot topje zit een met de handgemaakt label waarop staat: ‘Vernederende sweatshop omstandigheden’.

De Britse vrouwen, die dezelfde voornaam delen, zeggen elkaar niet te kennen. Wel hebben ze allebei aangegeven nooit meer kleding van de keten te dragen. “Ik heb vroeger veel gewinkeld bij Primark, maar de laatste tijd doe ik dat niet meer zo veel. Het label heeft me aan het denken gezet over hoe mijn kleren zijn gemaakt”, laat Williams weten aan de Daily Mail.

Onderzoek naar labels

Door de ontdekking van de tweede boodschap zijn de twijfels over de oorsprong van het label verder toegenomen. Er wordt gespeculeerd dat de labels afkomstig zijn van actievoerders. Zij willen de winkel ter verantwoording roepen over hun arbeidsomstandigheden.

Omdat het jurkje uit de collectie van vorig jaar komt, weet Primark niet precies waar het vandaan komt. “We werken met honderden fabrieken in India en Bangladesh. Er wordt onderzocht of het etiket in het jurkje van een werknemer uit zo’n fabriek afkomstig is of misschien wel van iemand die het etiket als een soort van protest in de winkel heeft opgeplakt. We besparen niet op mensen. Primark kan de prijzen laag houden door onder meer in bulk te produceren en door te werken met eenvoudige patronen. Verder wordt de gedragscode nageleefd die stelt dat leveranciers en fabrikanten ervoor moeten zorgen dat producten onder goede arbeidsomstandigheden worden gemaakt. Er wordt regelmatig gecontroleerd of dat gebeurd”, laat een woordvoerster weten.

Add Your Comment