Paul Schulten wintercollectie 2014
In het Okura hotel in Amsterdam showde Paul Schulten gisterenavond twee collecties. Een ready-to-wear collectie en de haute couture collectie, allebei voor de winter 2014-2015.

Het publiek, vooral de wat chiquere oudere dames zoals Marijke van Helwegen, Ans Markus en mevrouw Hank Heijn, werd ontvangen met een glaasje bubbels. De ontwerper heeft al langere tijd de wens om met zijn kleding een breder publiek te bereiken. En vandaar dus deze allereerste ready-to-wear collectie met eveneens het label Paul Schulten. De collectie bestond uit jasjes, rokken, pantalons en jurkjes. Allemaal limited editions en draagbaar voor zowel zakelijke als privé aangelegenheden.

Paul Schulten haute couture

Daarna volgde de haute couture collectie. Tijdens de Amsterdam Fashion Week zagen we al een stroom aan mooie jurken voorbij komen. Voor deze show was de inspiratie het zoeken en onderzoeken van nieuwe silhouetten. Geïnspireerd door cleane lijnen die terug te vinden zijn in de architectuur, schilder- en beeldhouwkunst, maar ook in muziek en fotografie. Het nieuwe ‘less is more’. Zo kwam er bijvoorbeeld een cocktailjurkje van geborduurd leer voorbij in een crinolineachtig silhouet. Er waren ook prachtige mannenpakken met getailleerde jasjes op skibroeken en minirokken. Maar ook tuniekachtige wijdvallende korte jurkjes en jurkjes met gladde lijfjes en wijde rokken.

Voor de avond liet de ontwerper zich inspireren door de golden age of jazz en de art déco. Sluik vallende glanzende zwaar geborduurde japonnen met glaskralen op zijden chiffon en middenachter een mooie hoge split. Gecombineerd met leuke pet-hoedjes van hetzelfde materiaal. Alle modellen droegen hun haar strak naar achter gebonden in een knot en droegen zwarte pumps.

Aan het einde was er een zwarte bruid. Paul Schulten’s manier om uiting te geven aan zijn boosheid, verdriet en verontrusting over de zorgelijke toestand in de wereld. Als laatste kwamen de modellen samen met de ontwerper op de klanken van Love Is In The Air nogmaals over de catwalk om het applaus in ontvangst te nemen.

Foto’s Peter Stigter