Licht, geluid en actie! Een modeshow is een spectaculaire ervaring waar licht en stijl samenkomen. De verlichting tijdens een show speelt een van de belangrijkste rollen. De modellen en ontwerpen komen pas echt tot leven als ze in het juiste licht worden getoond. Ze zorgen voor een boeiende show die je niet snel zal vergeten. Laten we het eens hebben over waarom verlichting zo’n cruciale rol speelt. 

Licht en schaduw 

Verlichting doet meer dan alleen een catwalk verlichten. Flexibele railverlichting wordt veel gebruikt om een subtiele gloed op kledingstukken te werpen. Zo worden texturen en details opgelicht, wat voor een hele andere prestatie zorgt. Het lijkt misschien weinig impact te hebben, maar je zult een hele andere ervaring beleven zonder deze manier van belichten.

Kledingstukken benadrukken 

De modellen en ontwerpers zijn de echte sterren van de show. Slimme verlichting zorgt er daarom voor dat alle ogen gericht zijn op de daarvoor bedoelde kledingstukken. Een spotlight laat een ontwerp stralen en het lijkt alsof elk kledingstuk een moment in de schijnwerpers krijgt. Natuurlijk is het doel van een ontwerper de aandacht van mensen trekken naar hun creaties, en daar zorgt de rol van belichting dus voor. 

Een thema aanpassen

Iedere show heeft een eigen thema. En de flexibiliteit van verlichting biedt ontwerpers de mogelijkheid om een unieke sfeer te creëren of om emoties op te roepen die hierbij passen. Van subtiel en romantisch tot helder en modern bijvoorbeeld. Je wordt er helemaal in meegenomen, wat de ervaring extra betoverend maakt. 

Veelzijdigheid en effecten 

Met de nieuwe technologische snufjes van nu wordt verlichting steeds meer op andere creatieve manieren gebruikt. Zoals railverlichting met LED-lampen, interactieve lichtshows en zelfs hologrammen! Met deze vooruitgang wordt verlichting steeds belangrijker. De mogelijkheid om de richting van lichtstralen aan te passen en zelfs kleurveranderingen toe te voegen maakt dat niks meer onmogelijk is tegenwoordig. 

Ontwerpen in het licht 

Voor ontwerpers is verlichting niet zomaar een extraatje. Ze denken na over hoe hun creaties eruitzien onder verschillende lichtstanden. Elk stuk hoort tot zijn recht te komen in de schijnwerpers. Het bedenken en creëren van een ontwerp is pas het begin! 

Welk licht moet je kiezen?

Warm wit licht varieert van 2700 tot 3000 Kelvin. Het heeft een gelige tint en heeft een gezellige en uitnodigende sfeer. Hierdoor creëer je meer intimiteit. Dit type licht is geschikt voor modeshows waar een eigentijdse sfeer van toepassing is.

Natuurlijk wit licht of daglicht varieert van 4000 tot 4500 Kelvin en zorgt voor een neutrale en heldere verlichting. Hiermee worden de kleuren van kledij nauwkeurig weergegeven en worden de details goed zichtbaar. Dit is een van de populairste kleuren op de professionele catwalks omdat het de ware kleuren van de kleding laat zien.

Koud wit licht varieert van 6000 tot 6500 Kelvin. Dit geeft een blauwachtige tint en kan de catwalk een trendy uitstraling geven. Dit geeft het meeste licht maar is het minst gezellige.

RGB licht: bij deze verlichting kan je de lichtkleur aanpassen. Hierbij heb je een keuze tussen een heel uitgebreid kleurenpalet.

Nu begrijp je wat het echte geheim achter een spectaculaire modeshow is. De spotlight maakt het verschil. Volgende keer dat je een modeshow ziet, kijk je heel anders naar de rol van verlichting. Het is een subtiele kracht die de modewereld doet stralen!