Zo’n 4 maanden geleden beloofde Vogue plechtig om geen modellen onder de 16 jaar meer te gebruiken. Maar het blad is inmiddels de fout ingegaan en wordt nu beschuldigd van kinderarbeid.

Afgelopen mei kwamen uitgeverij Condé Nast en Vogue met The Health Initiative op de proppen. Een van de belangrijkste regels hieruit was dat het magazine geen modellen meer onder de 16 jaar zou gebruiken. Toch is die regel inmiddels al geschonden, want het 14-jarige model Thairine Garcia werd onlangs op de gevoelige plaat vastgelegd voor Vogue Japan.

De Braziliaanse Thairine werd door Sharif Hamza gekiekt voor het decembernummer van de Japanse Vogue. Deze fotograaf is overigens geen onbekende als het om minderjarige modellen gaat. Hij was namelijk ook verantwoordelijk voor de beruchte editorial van Vogue Paris waarin kinderen als volwassenen gekleed waren. Om deze vorm van kinderarbeid in de toekomst te voorkomen stelde Vogue het The Health Initiative op.

Onmogelijk om leeftijd te controleren

Hoewel het The Health Initiative pas enkele maanden bestaat, is dit niet de eerste keer dat Vogue in de fout gaat. In augustus schitterde de 15-jarige Ondria Hardin ook al in Vogue China. Toch zegt Condé Nast dat het niet hun fout is dat zij de fout ingaan. Volgens de uitgeverij is het moeilijk te controleren hoe oud de meisjes zijn, omdat modellenbureaus hierover liegen.

Het komt inderdaad heel veel voor dat modellen liegen over hun leeftijd, maar toch denk ik dat Vogue het in het geval van Thairine en Ondria wel had kunnen achterhalen. Beide meisjes zijn bekende minderjarige modellen. Zo was Tharine als 13-jarige al het gezicht van Prada.

Kortom, het The Health Initiative is een mooi initiatief, alleen had ik toen het nieuws bekend werd al mijn bedenkingen of het blad deze regels wel zou naleven. Helaas blijkt dit voor Vogue dus niet mogelijk!

Add Your Comment