Today:February 13, 2024, Tuesday

Amsterdam modestad

Today:February 13, 2024, Tuesday

Amsterdam modestad

Percy Irausquin, MartVisser en Hans Ubbink wonen of werken allemaal in Amsterdam. Zij zijn niet de enige Nederlandse modeontwerpers die Amsterdam verkiezen boven een andere stad. Ruim een kwart van het modetalent vestigt zich in Amsterdam.

De hoofdstad staat op eenzame hoogte in Nederland. Nummer twee Rotterdam volgt op ruime afstand. Niet meer dan vierprocent van de modeontwerpers trekt naar de havenstad. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Modeontwerp en ondernemerschap’ van economisch geograaf Rik Wenting van de Universiteit Utrecht. De resultaten hiervan zijn vanmiddag gepresenteerd op de Amsterdam International Fashion Week.

De inspirerende omgeving, de reputatie als modestad en de aanwezigheid van klanten is voor het mode talent de reden om zich massaal in de hoofdstad te vestigen. Het aantal modeontwerpers is in Nederland de afgelopen 10 jaar verviervoudigd. De modewereld wordt veelal geassocieerd met glamour, roem en grote namen Viktor&Rolf en Mart Visser. Maar schijn bedriegt. Bijna de helft van de ontwerpers verdient te weinig om rond te kunnen komen en is genoodzaakt om daarnaast nog een baan te nemen.

In internationaal opzicht is Amsterdam niet meer dan een middenmoter. Volgens Wenting zal de positie van Amsterdam als modestad de komende jaren alleen maar verbeteren, maar de hoofdstad heeft nog wel een lange weg te gaan.

Bronnen: Het Parool en Novum