Hotels in Nederland zijn het duurste van alle eurolanden. In 2010 steeg de prijs van een gemiddelde hotelkamer in ons land met 5 procent, terwijl hotelkamers wereldwijd gezien gemiddeld 2 procent duurder werden.

Uit de Hotel Price Index van Hotels.com is gebleken dat de prijzen van hotelkamers in 2010 voor het eerst sinds 2007 zijn gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Van alle eurolanden hebben Nederland en Italië de duurste hotelkamers. In 2009 stond Nederland met een gemiddelde kamerprijs van 100 euro nog onder Italië, maar in 2010 steeg de prijs van een hotelkamer in ons land met 5 procent terwijl de prijzen in Italië gelijk bleven.

Amsterdam is nog altijd de duurste stad van Nederland om te overnachten. In de hoofdstad stegen de prijzen met zo’n 8 procent waardoor de gemiddelde hotelkamer in 2010 op 115 euro neerkwam. Na Amsterdam is Den Haag de duurste stad om een kamer te boeken gevolgd door Utrecht.

Duurste bestemming en land

Hoewel de hotelkamerprijzen in Amsterdam flink zijn gestegen is de stad niet de duurste bestemming ter wereld. Deze titel is weggelegd voor Italiaanse Capri waar een kamer 227 euro kost. De hoofdstad van Oman, Masqat, staat met 202 euro per kamer op de tweede plaats gevolgd door Italiaanse Amalfi met een gemiddelde hotelkamerprijs van 187 euro.

Ondanks dat Capri volgens de Hotel Price Index duurste bestemming ter wereld is, is Italië niet het duurste vakantieland. Met een prijsstijging van 17 procent, tegenover een gemiddelde wereldwijde toename van 2 procent, mag Brazilië zich namelijk het duurste land ter wereld noemen. Nederland staat wereldwijd gezien op een zeventiende plaats.