De tentoonstelling Zwart, meesterlijk zwart in mode & kostuums, laat de historische fases van de kleur zwart zien. De verschillende modecreaties die er worden getoond zijn werkelijk beeldschoon.

De mode-expositie Zwart, meesterlijk zwart in mode & kostuums illustreert hoe belangrijk de kleur zwart is in de modewereld. Het begon eeuwen terug, toen zwart symbool stond voor het rouwproces en de dood. Maar zwarte kleding was niet voor iedereen weggelegd, want de productie ervan was een zeer duur proces. Met het gevolg dat deze kleding alleen door rijke mensen werd gedragen.

Toen ik was gearriveerd in het Modemuseum te Antwerpen, begon de tentoonstelling met een korte introductie. Hierna volgde een rondleiding door het museum. Het eerste waar mijn oog op viel was een prachtige jurk van Givenchy, afkomstig uit hun wintercollectie 2006/2007. De jurk was geheel zwart, met een strak lijfje, een bolero van kunstige laagjes en een wijde rok. Daarnaast stond een beeldschone satijnen jurk, met een hoogopstaande zilverkleurige kraag die naar beneden overliep in een zwarte weelderige rok.

De creaties van de Britse ontwerper Gareth Pugh vond ik ook erg mooi. Twee van de jurken waren wit van voren en zwart aan de achterkant, inclusief de leggings en schoenen. Zijn ontwerpen zijn zeer nauwkeurig in elkaar gezet en beelden Pugh’s grafische eigenschappen tot in de puntjes uit. Veel van zijn inspiratie komt van de Spaanse cultuur, voornamelijk uit de structuur van waaiers en de versieringen van zwart kant, veren en satijn.

Als Viktor & Rolf fan was ik blij enkele creaties van hun te zien in de tentoonstelling. Hun ontwerpen waren geïnspireerd op de middeleeuwen, waar zwarte kleding een aanduiding was voor rijkdom. Zo stond er een zwarte satijnen trouwjurk inclusief sluier en tasje, deze kwam uit hun wintercollectie 2001/2002. Een andere creatie had gigantische schouders die smaller werden naar de mouw toe, net als de vorm van een wortel. De taille was ingesnoerd met een grote strik, voorzien van het V&R embleem.

Verder had de tentoonstelling Zwart een aantal opvallende stukken, zoals een zwarte pruik waar de haren omhoog waren gekunsteld tot een grote mond, twee zwarte jurken leken zelfs van lange haren te zijn gemaakt, met een vlecht om de taille gewikkeld. Omdat alle stukken in de kleur zwart zijn ontworpen, komt het contrast van barokprints, draaiende stoffen en stiksels en versieringen van kant, kralen, pailletten, veren en parels.

Ik vond de tentoonstelling Zwart zeer mooi en intrigerend, vooral omdat de geschiedenis van de kleur zwart wordt weergegeven en wat het in de modewereld teweeg heeft gebracht.  De verschillende stukken zijn zeker de moeite waard om te bezichtigen en hebben bij mij dan ook een blijvende indruk achtergelaten. Wat ik wel jammer vond, was dat de uitleg tijdens de rondleiding ontzettend saai en langdradig was. Maar ik ben toch blij dat ik ben geweest.

Zwart, meesterlijk zwart in mode en kostuums is te bezichtigen van 25 maart tot 8 augustus 2010, in het Modemuseum in Antwerpen.