Ongeveer 1 maand geleden pleegde Alexander McQueen zelfmoord. Gisteren werd tijdens Parijs Fashion Week de laatste collectie waaraan de ontwerper zelf heeft meegewerkt geshowd.

De winter 2010/2011 collectie van Alexander McQueen werd gepresenteerd aan een kleine groep genodigde in het hoofdkantoor van PPR. Zijn rechterhand Sarah Burton legde uit wat de essentie van de collectie is: “McQueen wilde terug naar het handwerk waar hij zo van hield. Hij liet zich leidde door de duistere Middeleeuwen, maar vond er ook licht en schoonheid in.”

Tijdens de show werden 16 creaties getoond, die elk ontworpen waren door Lee Alexander McQueen zelf en die op het moment van zijn overlijden al voor 80 procent afwaren. Vanaf het begin van de show was de invloed van McQueen dan ook duidelijk zichtbaar.

Op de klanken van operamuziek showde de modellen zowel korte als lange jurken. De creaties waren gemaakt van satijn en versierd met prachtige gouden borduursels. Andere jurken waren geïnspireerd door de schilderkunsten van Botticelli, Heironymus Bosch en Hugo van der Goes.

De show was adembenemend mooi, maar had ook iets lugubers. De religieuze verwijzingen, de donkere Middeleeuwen en het gebruik van engeltjes wekte de illusie dat McQueen eng lang vooruit heeft gekeken op zijn dood. Ondanks de droevigheid werd tijdens de show maar weer eens duidelijk wat voor ongelofelijk talent deze man had. Zijn creaties zagen eruit als haute couture stukken en zullen dan ook zeker niet misstaan in een museum.

Add Your Comment