Rijden met hakken, ja of nee?

Lifestyle door mode modeblog


Je hebt een mooi paar pumps aan en je gaat met de auto naar je werk. Zin om extra schoenen mee te nemen heb je niet, dus dan maar rijden met deze hakken. Is dat wel verstandig?

Het antwoord op deze vraag is simpel, en stiekem wist je het ook al: nee, autorijden op hakken is niet de beste keuze. Het geeft weinig stabiliteit om je voet op dezelfde plek te houden maar ook je reactiesnelheid wordt langzamer. Je gebruikt je hak immers om het pedaal in te drukken, wat met zulke schoenen een stuk langer duurt. Ook voel je je pedaal minder goed aangezien hakschoenen vaak een wat dikkere zool hebben. Zonder dat je het door hebt, kan het dan gebeuren dat je in plaats van de rem bijvoorbeeld de koppeling indrukt. Wat ook kan, is dat je dunne naaldhak vast komt te zitten in de automat en je je voet niet goed meer kunt bewegen. Conclusie van dit alles: de kans op een ongeluk wordt veel groter.

Wat zegt de wet

In de wet staan geen regels betreft welke schoenen je wel en niet mag dragen. Wel staat er beschreven dat gevaarlijk verkeersgedrag verboden is en daar zouden je killer heels aan bij kunnen dragen. Bepaal dus voor jezelf in hoeverre je de auto onder controle hebt met hakken aan en beslis vervolgens of je toch nog een paar ballerina’s meeneemt of niet.

Op vrije voet

Sommige vrouwen zien het rijden zonder schoenen of slippers als oplossing zodat je nog steeds je flatjes thuis kan laten. Dat is het natuurlijk niet. Met name als je met blote voeten achter het stuur gaat zitten, kan het pedaal pijn veroorzaken aan je voeten - probeer het maar eens - en dat resulteert in het niet goed besturen van je auto. Hoe meer last je van je voeten gaat krijgen, hoe minder hard jij het pedaal gaat intrappen.

Welke schoenen dan wel?

Het is dus duidelijk, die mooie pumps kun je beter in de kofferbak leggen en aan doen als je bij je bestemming bent. De beste schoenen om mee auto te rijden zijn platte schoenen met dunne zolen. Het indrukken van het pedaal kost een stuk minder moeite en je voelt precies waar je met je voet zit. Zorg dus dat je altijd een paar in de auto hebt liggen, zodat je veilig de weg op kunt. Het stijlvolle paar komt daarna wel weer.