Vrouwen-in-Parijs-mogen-eindelijk-een-broek-dragen
Sinds vorige week mogen vrouwen eindelijk in Parijs een broek dragen. De wet uit 1799 waarin staat dat dames toestemming nodig hebben om in het kledingstuk de straat op te gaan, is officieel opgeheven.

De oude bepaling kwam tot stand in een tijd waarin een lange broek van arbeiders werd gezien als symbool van een revolutionaire gezindheid, het vrouwelijke geslacht werd daarom verboden om met dit item rond te lopen. Je mocht vanaf het jaar 1892 alleen in een broek verschijnen als je van plan was om te gaan fietsen of een ritje op een paard te maken, hiervoor moest je dan wel uitdrukkelijk om toestemming hebben gevraagd. Hoewel Frankrijk al jaren vrij modern is en Parijs de modestad Europa wordt genoemd, werd dit verbod vanwege de oude datering nooit officieel opgeheven. Toch meldt de nieuwszender France 24 dat vrouwen in Parijs eindelijk een broek mogen dragen omdat het stadbestuur het besluit officieel heeft ingetrokken.

Afgelopen juli werd de Franse regering op dit feit aangesproken door publieke groeperingen. Senator Alain Houpert vond dit erg vreemd en was van mening dat deze regel niet past bij de huidige normen en waarden van het land. Hij vroeg daarom aan de minister van vrouwenrechten, Najat Vallaud-Belkacem, om deze bepaling alsnog te herroepen. Zij liet uiteindelijk weten dat deze verordening in strijd is met de grondwet waarin staat dat mannen en vrouwelijk gelijk zijn.