Bringing Home the Birkin

De Birkin van het Franse label Hermes is de meest gewilde tas onder echte modeliefhebbers. Ondanks dat de prijs van deze handtas pas begint vanaf zo’n 4.500 euro, bestaat er toch een wachtlijst van 2 jaar voor dit begerenswaardige model. Of is dit alleen maar een slimme marketingstrategie van het exclusieve merk? Want volgens Michael Tonello bestaat er helemaal geen wachtlijst voor de Birkin.

Michael Tonello beweert dat de wachtlijst van Hermes voor de Birkin handtas klinkklare onzin is. De Australiër baseert deze uitspraak niet op nonsens, maar op harde feiten. Tonello wist namelijk de code te kraken, waardoor hij jarenlang overal in de wereld bij de Hermes boetieks de felbegeerde Birkin tas wist te bemachtigen.

Tonello doet zijn Birkin formule uit de doeken in zijn boek: Bringing Home the Birkin – My life in hot pursuit of the world’s most coveted handbag. Zijn strategie om de handtas te bemachtigen was als volgt. In de boetiek vroeg hij nooit direct om een Birkin. Meestal bestede hij eerst zo’n 2.000 dollar aan andere spullen, zoals sjaals en armbanden. Zijn bestelling somde hij op vanaf zijn lijstje van zijn Hermes Ulysse notebook, waardoor de verkoper het idee kreeg dat hij een trouwe Hermes klant was. Vervolgens stelde Michael Tonello pas de grote vraag. In negen van de tien gevallen kreeg hij moeiteloos een Birkin mee naar huis.

Het schijnt dat bijna elke Hermes boetiek er een aantal in het magazijn heeft liggen. De tassen worden alleen tevoorschijn gehaald als de verkoper denkt dat je het waard bent. Michael kocht in twee jaar tijd voor 1,6 miljoen dollar aan Birkin tassen. Zijn hoogtepunt was in 2005, toen kocht hij 130 Birkins in een periode van 3 maanden. De meeste van zijn aankopen verkocht hij door via Ebay.

Michael Tonello’s volledig verhaal over hoe hij de hele wereld over reisde voor de Birkin kun je lezen in zijn boek, dat onder andere te bestellen is bij Bol.com