Modeketen Zara wordt beschuldigd van slavernij en kinderarbeid. In verschillende naaiateliers waar kleding voor Zara wordt geproduceerd werken arbeiders in mensonterende omstandigheden.

Volgens de lokale arbeidsinspectie van São Paulo gebruikt Zara slavernij en kinderarbeid voor het produceren van haar producten. De arbeidsinspectie is in het zuidoosten van Brazilië 2 naaiateliers binnengevallen. Hier waren 15 illegale Bolivianen en Peruanen in mensonterende omstandigheden aan het werk. Onder hen was ook een 14-jarige meisje.

Afgelopen mei werd er in Americana, zo’n 130 kilometer van de stad Sao Paolo, ook een naaiatelier waar producten voor Zara gemaakt werden opgerold. De 52 illegale naaisters maakten werkdagen van 16 uur en mochten de fabriek niet verlaten. Ze kregen per kledingstuk zo’n 3 euro, wat maandelijks ongeveer neerkwam op 237 euro.

Fout van onderaannemer

Inditex, het bedrijf achter Zara, heeft de feiten bevestigd maar ontkent verantwoordelijk te zijn slavernij en kinderarbeid. Het concern zegt diensten te hebben uitbesteed aan een lokale onderneming. Dit bedrijf zou de naaiateliers hebben ingeschakeld. Inditex eist dan ook dat de onderaannemer zijn verantwoordelijkheid neemt.

Add Your Comment