De zomereditie van de Amsterdam Fashion Week 2012 is in volle gang. Dat vond de organisatie van de modeweek dan ook het perfecte moment om bekend te maken dat Amsterdam de vijfde Europese fashion week wil worden.

Als het aan de Amsterdam Fashion Week ligt moeten Barcelona en Madrid binnenkort vrezen voor hun plaats in de top van Europese modeweken. Bart Maussen, van de Amsterdam Fashion Week, heeft namelijk laten weten dat Amsterdam heel snel de vijfde Europese fashion week wil worden. “Nederland groeit in ijltempo en haalt snel de achterstand in op de Spaanse steden. Plaats 5 in Europa moet absoluut haalbaar zijn,” aldus Maussen.

Onderscheiden

Maar Amsterdam is natuurlijk niet de enige stad die op een plek in de top 5 aast. Want Antwerpen, Berlijn, Kopenhagen, Moskou en Rome hebben precies dezelfde ambitie. Om zich te onderscheiden concentreert de Amsterdam Fashion Week zich op eigentijdse, groene en duurzame materialen. Verder krijgt het coachen van jonge ontwerpers extra aandacht.

Ook lijkt de Amsterdam Fashion Week geluk te hebben, want deze week maakte het Ministerie van Economische Zaken bekend dat een subsidie van 6 miljoen euro beschikbaar te stellen aan de creatieve industrie, een topsector waar ook mode onderdeel van is. Dit geld wordt besteed aan het promoten van de Nederlandse mode-industrie in de belangrijkste modesteden Parijs en Milaan. De bedoeling is dat Nederlandse labels zo naam kunnen maken binnen Europa.

Toppositie mogelijk?

Hoewel Nederland over het nodige modetalent beschikt, heb ik absoluut niet de illusie dat we ons ooit kunnen meten aan de Parijs, Milaan en Londen Fashion Week. Het catwalkprogramma van de Amsterdam Fashion Week is keer op keer niet bijzonder. Want na 2 klinkende namen wordt de lijst gevuld met studenten of met merken die niet thuis horen op een modeweek.

Ook keren de meeste Nederlandse ontwerpers zodra zij het gemaakt hebben de Amsterdam Fashion Week de rug toe, om zich te richten op de echte Europese modesteden. Ik geef ze overigens geen ongelijk, want Parijs, Milaan en Londen zijn nu eenmaal de plekken waar het gebeurd.

Foto’s via Amsterdam Fashion Week

Add Your Comment