Vorige week werd tijdens het Met Gala de Prada en Schiaparelli tentoonstelling met veel bombarie geopend. Hoogste tijd dus om deze expositie onder de loep te nemen.

De Prada en Schiaparelli tentoonstelling genaamd Schiaparelli and Prada: Impossible Conversations  is de opvolger van de druk bezochte Alexander McQueen: Savage Beauty expositie in het Metropolitan Museum of Art in New York. Deze nieuwe tentoonstelling draait om Miuccia Prada en wijlen Elsa Schiaparelli. Beide iconische dames zijn Italiaans en natuurlijk topontwerpers.

Hoewel Elsa Schiaparelli van 1890 tot 1973 leefde en Miuccia Prada in 1949 geboren werd, laten deze designers zich toch door dezelfde ontwerpen leiden. De 7 verschillende thema’s die regelmatig terugkomen in hun werk vormen dan ook de leidraad van de expositie.

7 thema’s

In Waist Up/Waist Down is de decoratieve detaillering, die een reactie was de kledingstijl van de café society in de jaren 30, gezet naast de Below the waist focus van Prada. In het thema Ugly Chic is te zien hoe beide vrouwen de beautyidealen ondermijnen en Hard Chic legt de nadruk op het gebruik van mannenmode en uniformen in de creaties van Miuccia en Elsa.

Het vierde thema gaat in op de voorliefde van meisjesachtige kleding en het vermijden van het moeten kleden naar leeftijd. The Classical Body focust op mode uit de laat achttiende en begin negentiende eeuw en de Exotic Body op de invloed van Oosterse culturen door middel van silhouetten en materialen. Als laatste thema is The Surreal Body waarin te zien is dat beide dames niet bang zijn om een surrealistische blik op het vrouwenlichaam te geven en graag spelen met bijzondere verhoudingen.

Schiaparelli

Hoewel Prada bij bijna iedereen wel een belletje doet rinkelen, is Schiaparelli niet zo’n bekende naam. Dit komt omdat het modehuis in 1954 failliet ging, maar aankomende zomer worden de deuren opnieuw geopend. Wie er bij Schiaparelli aan het designroer komt te staan, is nog niet bekend. Het gerucht gaat wel dat het merk erg gecharmeerd is van John Galliano.

De tentoonstelling Schiaparelli and Prada: Impossible Conversations is tot en met 19 augustus te bewonderen in het Metropolitan Museum of Art in New York.